Zajímavé články

Aktualizováno: 20. 4. 2023

Čím dál častěji se na nás klienti obracejí s dotazem na zabezpečení účtu na Facebooku. Ne jednou už se totiž stalo, že se nemohli přihlásit do svého soukromého, nebo firemního facebookového profilu. Zoufalí sledovali, jak z účtu mizí peníze za reklamu, kterou si však neobjednali. A zveřejňoval se jim obsah, který nikdy nevytvořili. Jak je to možné? S největší pravděpodobností byl jejich profil napaden hackerem.

Krádeže účtů jsou dnes čím dál běžnější záležitostí, a přitom stačí tak málo, abyste si účet lépe zabezpečili. Poradíme vám, jak zabránit tomu, aby vám někdo ukradl přístup, protože jeho obnova není vůbec jednoduchá.

Vyzbrojte se proti zlodějům účtů a nastavte si dvoufázového ověření facebookového účtu, které je velice snadné a nezabere vám ani 5 minut.

Co to je dvoufázové ověření? Jedná se o bezpečnostní funkci, která zahrnuje dva nezávislé způsoby, jak ochránit svůj účet na sociálních sítích. Podmínkou je, aby jednotlivá ověření byla na sobě nezávislá. Můžete použít například kombinaci bezpečnostního hesla s SMS kódy na mobilním telefonu. Podívejme se, jak si tuto funkci pár kliky nastavit.

Návod na nastavení dvoufázového ověření na Facebooku

1. Přihlaste se do svého soukromého účtu a klikněte na Nastavení.
2. V levém sloupci vyberte Zabezpečení a přihlašování.

jak na dvoufázové zabezpeččení facebookového účtu

3. Přejděte na Dvoufázové ověření a klikněte na Upravit.
4. Zadejte nové heslo.
5. Nastavení pomocí SMS ověření budete mít zřejmě už aktivní. To dnes ale nestačí. Rozhodně doporučujeme nastavit také Autentizační aplikaci.

zabezpečení facebooku proti krádeži účtu za pomoci dvoufázového ověření
6. Vybrat můžete například Google Authenticator.
7. Stáhnete si tuto aplikaci do mobilu, nascenujete kód přímo z FB stránky a při dalším přihlášení mimo běžnou síť už se budete ověřovat pomocí 6místného kódu z aplikace. Tento kód se neustále mění, takže je podstatně těžší se do vašeho účtu nabourat.

Když už jste v tomto rozhraní, stáhněte si také Kódy pro obnovení. Ty si ideálně vytiskněte a bezpečně uložte. Použijete je k přihlášení pro obnovení třeba v případě, že ztratíte telefon nebo nemůžete přijmout ověřovací kód přes SMS či ověřovací aplikaci.

zabezpečení účtu na facebooku - stažení záložních kódů

Jak ještě lépe svůj účet na sociálních sítích zabezpečit?

  • Nastavte si jedinečné a silné heslo.
  • Toto heslo průběžně měňte.
  • Nikdy své údaje s nikým nesdílejte.
  • Mějte minimálně 2 správce firemního účtu na sociálních sítích.
  • Nikdy neklikejte na podezřelé odkazy a podezřelé e-maily, které se tváří, jako by je poslal Facebook.
  • Ideálně se nepřihlašujte na veřejné WiFi.

Co dělat s hacknutým facebookovým účtem?

Byl hacker rychlejší než vy a váš účet napadl ještě před tím, než jste si nastavili dvoufázové ověření? Nyní nemáte jinou možnost než kontaktovat podporu Facebooku, kde vám s vaším problémem pomohou.

Rada na závěr – nastavte si limit na kartě

Zkontrolujte si limit na své platební kartě, kterou máte napojenou na svůj facebookový účet, aby nebyl příliš vysoký. Jakmile se peníze vyčerpají, musíte jej totiž znovu navýšit, nebo resetovat, a to nikdo bez vaší karty nedokáže.