Zajímavé články

Zajímá vás, kde si můžete Clubhouse stáhnout a jak v aplikaci dál přežívat? Sepsali jsme pro vás jednoduchého průvodce samotnou aplikací s konkrétními ukázkami, kde co najdete. Tak se do toho pojďme vrhnout.

Stáhněte si aplikaci Clubhouse

Co to vlastně Clubhouse je, jak funguje a jaký je jeho největší přínos jsem sepsala v prvním díle mého Clubhouse vyprávění. V tomto článku se podíváme do samotné aplikace a popíši vám její základní obsluhu.

Aby vám někdo pozvánku mohl poslat, musí vás mít ve svých kontaktech. Tedy mít uloženo vaše telefonní číslo, na které je celý účet vázán. Tušíte správně, abyste mohli Clubhouse používat, musíte mu dát přístup k celému svému telefonnímu seznamu. Uživatel vás pak v aplikaci jednoduše vyhledá a pošle vám pozvánku, která vám přijde ve formě SMS zprávy.

Clubhouse je momentálně dostupný pouze v Apple Store pro uživatele iOS operačních systémů.

Jak to funguje v „růmkách“?

K diskuzím slouží tzv. místnosti (anglicky room), pro které u nás již zdomácněl výraz “růmka”. Založit místnost může každý uživatel na hlavní stránce stisknutím zeleného tlačítka Start a room“. Může být veřejná pro všechny, dostupná jen pro uživatele, které sledujete, nebo uzavřená, do které smí jen uživatelé, které vyberete. Můžete se také stát členy tematických klubů nejrůznějších zaměření a vytvářet v nich místnosti pro jejich členy. Místnost lze i dopředu naplánovat na konkrétní datum a čas.

Místnosti v Clubhouse návod

Pokud vás nenapadá žádné téma nebo se vám zrovna nechce mluvit, můžete se připojit do již existující místnosti. Tam můžete buď pasivně naslouchat probíhající diskuzi, nebo se přihlásit o slovo pomocí ručičky v pravém dolním rohu.

uvnitř místnosti na Clubhouse

Každá místnost má své pomyslné pódium, na kterém jsou hlavní řečníci. Pod nimi uvidíte uživatele v místnosti, kteří jsou s nimi ve spojení. Úplně dole jsou pak všichni ostatní posluchači. Zakladatel místnosti může v průběhu celé konverzace určovat, kdo bude mezi hlavními řečníky a dát slovo ostatním v místnosti, když se o něj přihlásí. V jedné místnosti může být maximálně 5 000 účastníků. Tato hranice už byla pokořena, když v jedné z místností hovořil zakladatel automobilky Tesly a kosmické společnosti SpaceX Elon Musk.

Místnost zanikne ve chvíli, kdy ji hlavní řečník opustí. A co když vás probíhající diskuse přestane bavit ještě než skončí? Jednoduše v tichosti opusťte místnost pomocí tlačítka Leave quietly v levém dolním rohu.

jak opustit místnost v clubhouse

Jaký si to uděláš, takový to máš. Na co si dát pozor?

Jednotlivé místnosti se objevují v tzv. Hallway, což je první stránka, kterou vidíte po otevření aplikace. Algoritmus vybírá taková témata, která by vás mohla zaujmout podle toho, co jste si zvolili v zájmech při registraci. A také podle toho, jaké uživatele sledujete. Doporučujeme tedy dávat follow lidem, kteří vás opravdu baví a rádi si je poslechnete. Jinak se může stát, že přijdete o zajímavé místnosti v záplavě nerelevantních doporučení. Zpětně už si diskuzi neposlechnete.

Pokud se vám Clubhouse algoritmus netrefí do vkusu, můžete přejít do manuálního vyhledávání. V sekci Explore pod ikonou lupy vyhledáte uživatele nebo kluby pomocí klíčových slov či tématu, které vás zajímá.

vyhledávání na clubhouse

Narazili jste v aplikaci na někoho, o jehož povídání nechcete nikdy přijít? Nastavte si upozornění pomocí zvonečku na jeho profilu. Aplikace vám pošle notifikaci kdykoliv tento uživatel založí nebo naplánuje místnost.

zvoneček upozornění na Clubhouse

Jedna chyba a je konec

Clubhouse má velmi striktní postoj proti trollům, aplikuje tzv. One strike policy. Stačí jednou jedinkrát porušit pravidla používání aplikace a končíte. A nejspíš už napořád. Aplikace vás zablokuje a už se do ní nedostanete. Je také zakázáno nahrávat konverzace bez souhlasu všech zúčastněných. A možná i to je důvod, proč Clubhouse zažívá takový boom. Mnozí na sebe prozradí mnohem víc s vědomím, že o tom nebude existovat žádný dohledatelný důkaz jako na jiných sociálních sítích, kde většina obsahu zůstává. Atmosféra se stává intimnější a diskuze pro posluchače lákavější.

Samotný Clubhouse konverzace nahrává, ale pouze pro účely posouzení v případě nahlášení nevhodného nebo zakázaného chování. Pokud nic takového během diskuze neproběhne, záznam je hned po skončení místnosti smazán.

Bezpečnost na Clubhouse

Clubhouse je bezesporu velmi zajímavý, ale je také bezpečný? Pravdou je, že v posledních týdnech čelí kritice kvůli bezpečnosti dat. Na základě výzkumu Stanfordské univerzity vyšlo najevo, že Clubhouse využívá síťovou infrastrukturu čínského startupu, který pro ně řeší hlavní technologie na pozadí aplikace. To by nebyl až takový problém, kdyby všechny čínské společnosti neměly povinnost spolupracovat s jejich vládou.

V praxi to znamená, že když se čínská vláda rozhodne posvítit si na Clubhouse, může bez našeho vědomí zaznamenávat všechna data z této aplikace. Navíc se ukázalo, že údaje o uživatelích a místnostech nejsou šifrované, ale přenášejí se v prosté textové podobě.

Odpověď od oficiálních zástupců Clubhouse na sebe nenechala dlouho čekat. Slíbili dodatečné zašifrování všech dat a budou postupně zavádět nová bezpečnostní opatření, která zabrání jejich nechtěnému přenosu.