Zajímavé články

V roce 2018, tedy 5 let zpět, jsem pro vás vybrala 21 blogerů, kteří by neměli uniknout vaší pozornosti. Mohlo by se zdát, že tady aktuálně najdete jména, která jsou už dávno passé. Jenže většina z nich stále tvoří a patří mezi špičku blogerského světa. Z toho mají jistě radost nejen jejich čtenáři, ale i já, protože se ukázalo, že byl můj výběr správný.

Za 5 let se toho v blogerském světě událo hodně. S tím, jak roste síla sociálních sítí (a to hlavně Instagramu a TikToku), se velká část blogerů postupně přesouvá právě sem. Aktivních blogů začíná být jako šafránu, naštěstí tu však máme ještě foodblogery, kteří drží starou dobrou blogeřinu nad vodou.

Aktualizovala jsem svůj původní seznam a zároveň do něj přidala hned 5 dalších blogerů. Jen upozorňuji, že jde primárně o blogery – tedy ty, co aktivně píší blog a nevěnují se pouze sociálním sítím. 

Kdyby vás zajímala spolupráce s blogery víc, tak jsem ji důkladně rozebrala v dřívějším článku, na který navazuje článek z roku 2022 na téma „Aby se spolupráce s blogery nejen zaplatila, ale i vyplatila“

20+4 blogeři, které se vyplatí sledovat

1. P&G foodies

Petr a Gábi už dávno nejsou nováčky ve FOOD sféře. Když jsem je objevila, nestačila jsem žasnout nad tím, co za kometu se to objevilo na poli gastronomie. Jejich prezentace jídel a celkově fotky jsou krásné a není se čemu divit, že vyhráli 1. místo ve Food Stylingu v soutěži Foodblog roku 2016. Recepty jsou inovativní, plné neotřelých chutí a stejně tak působí i jejich sociální sítě. 

Proč je sledovat? Hlavně pro jejich cit pro fotografie a celkově ladění projektu → fotografie jsou skutečně důležité i pro e-shopy a ostatní projekty.

PG foodies vás v roce 2023 budou bavit ještě víc! Během posledních pár let stihli otevřít úspěšné bistro Etapa a nově budují v Dejvicích Šodó bistro. Do rodiny přibyla dcerka a pes Jonáš, ale i přes to jsou na blogu stále aktivní.

Mrkněte se na PG Foodies.

blogeři pg foodies

2. Cukrfree

Myslím, že není nikdo, kdo by neznal Janinu z Cukrfree. Je svá, letos v květnu jí vyšla již druhá kuchařka, pořádá kurzy, cestuje, má zajímavé barevné cítění, fotky vás lákají k tomu, abyste utíkali do kuchyně a hned začali vařit a navíc se prosadila o propagaci stravy bez cukru. Na jejím Instagramu by se mohl učit kdejaký „markeťák“. 

Proč ji sledovat? Nejen kvůli receptům, ale hlavně pro osobitý styl komunikace a jedinečné popisky na sociálních sítích → komunikace na sociálních sítích je důležitá.

I Cukrfree šla s trendy. Rozjela úspěšný e-shop a publikovala řadu podcastů, které slaví poslední roky úspěch.

Objevit svět Janiny z Cukrfree.

3. Neplecha na plechu

Sociální sítě mají žít a tady to platí! Jejich fotky na vás dýchnou domácí atmosférou, ničeho není moc, ale všeho je tak akorát. Naprosto vyvážený poměr vkusu mě nepřestane bavit. 

Proč je sledovat i v roce 2023? Opět hlavně kvůli komunikaci na sociálních sítích a jejich aktivitě i mimo ně, protože stihli vydat několik kuchařkek.

Pochutnat si na blogu Neplecha na plechu.

4. Cat and Cook

Jak sama Ivka píše, je to Food blog pro všechny, co milují dobré jídlo. A tak to vážně je. Její fotky jsou tak barevné a plné chutí, že budete těžko odolávat. Ve stejném duchu se nese i její Instagram, kam přidává neskutečné množství stories a novinek. Nedávno skončila v práci, aby se blogu a spolupracím mohla plně věnovat a nutno dodat, že je to poznat – její produktivita stoupla a úroveň se zvedá výš a výš.

Proč ji sledovat? Kvůli fotkám a inspiraci, jak pracovat s Instagramem → hlavně co se týče stories.

I po 5 letech je jasné, že se Ivka rozhodla dobře. Blog a sítě ji neskutečně frčí. Vydala několik kuchařek, aktuálně dokonce hledá asistentku. Takže tohle je za mě jasný důkaz toho, že když děláte svoji práci s láskou, nadšením a vydržíte, tak to má smysl.

Načerpat inspiraci u Cat and Cook.

catandcook blogerka

5. Kitchen story

Manželé v kuchyni patří k těm „starším“ blogerům a nemyslím to věkově, ale co do zkušeností a doby blogování. Jejich styl je jedinečný, vyžívají se ve food stylingu, vydali na vlastní náklady krásnou kuchařku, publikují v časopisech a věřím tomu, že mohou být inspirací pro mnohé z nás. 

Proč je sledovat i v roce 2023? Jejich práce je poctivá a dlouhodobá – žádné rychlokvašky. A i o tom je často PR práce a práce na obsahu webů. O pravidelnosti a poctivosti. 

Sledovat manžele v kuchyni Kitchen story

6. Markéta Venená

Od jídla přeskočíme k další oblíbené kategorii, kterou je beauty. Markéta v této kategorii patří k naprosté špičce. Aktivní je hlavně na sociálních sítích, a to konkrétně na YouTube, kde má přes 47 tisíc odběratelů (v roce 2018 to bylo 34 000). Na videa je radost koukat, srší z nich neuvěřitelná dávka energie a přesně taková je i Markéta samotná. Neuvěřitelný živel, který se vyplatí sledovat a případně zapojit do propagace vaší značky.

Proč ji sledovat? Můžete se naučit, jak stylově odprezentovat svoje produkty a značku. Ať už pomocí videí nebo na Instagramu. 

Sledovat Markétu Venenou.

7. A Cup Of Style

Pokud chcete řešit cokoliv ohledně oblečení, módy a celkově životního stylu, pak se rozhodně nevyhnete holkám z A Cup Of Style. Nicole a Lucie mi připadají stále své, na to, jakých úspěchů se svým blogem dosáhly a kolik mají sledujících a fanoušků. Jde rozhodně o jedny z blogerek, které se řadí mezi tu naprostou špičku u nás v republice.

Nicole a Lucie drží trendy, takže se týkají hlavně videa na YouTube, podcastů a sociálních sítí. Takže pokud hledáte inspiraci, jak psát články, prezentovat se (nejen) na Instagramu, případně komunikovat s fanoušky... tady najdete odpověď.

Prohlédnout si blog A Cup Of Style.

Perlička: jejich máma se dala také na blogování a nutno uznat, že jí to jde. Je stejně sympatická jako její dcery, má talent na focení a její Instagram žije (aktuálně má už přes 90 tisíc sledujících) → Moje barevná kuchyně

8. Aki Votrubová

Studnice inspirace a instagramových trendů? To je Aki. Pokud ji ještě nesledujete na Instagramu, tak to rychle napravte. Dnes už se sama živí právě i instagramovými a social media workshopy, takže rozhodně doporučuji mít ji v hledáčku. Mezi její fanoušky tak patří ve velkém právě všichni ti, co se pohybují v marketingovém světě, a to hlavně okolo PR a sociálních sítí.

Proč ji sledovat? Aki patří bez nadsázky mezi to nejlepší, co můžete na českém Instagramu sledovat, i když, jak jí někteří mají za zlé, od doby, co se stala mámou, musíte počítat s tím, že se její prezentace přehoupla lehce do mamablogu.

Inspirujte se u Aki Votrubové.

9. MK Life

Takovou specifickou skupinou blogerek jsou „mamablogerky“, kterých je skutečně podstatná část. Najdete jich spoustu a kvalita příspěvků je hodně rozlišná. Určitě se vyhněte těm, které začínají a ještě ani nemají vyprofilované téma blogu, vyladěnou prezentaci a alespoň nějakou základnu fanoušků. Pravý opak je pak Míša, která píše blog MK Life. Míša je doktorka, má dvě děti a opět se může pochlubit pěknou prezentací a hlavně zajímavými články. Píše o tom, o čem toho hodně ví, je s ní skvělá komunikace a vyhrála i Mamablog roku 2017.

Proč ji sledovat? Míša má jeden z nejpoctivějších stylů blogování – zvláště její odborné články patří mezi to nejlepší, co můžete v našem blogovém světě najít. Podařilo se jí totiž spojit blogovou formu a odborné věci do čtivé formy a skvěle ještě vše doplnit o krásné fotky.  

Seznamte se s blogem MK Life.

10. Život podle Karol

Další oblíbenou mamablogerkou je rozhodně Karol. Do velkého blogového světa vlétla v roce 2017 a hned se probojovala do objevů roku v anketě Czech Blog Awards, což o něčem svědčí → má velmi silnou základnu čtenářů. Její blog se zaměřuje čistě na recenze produktů a služeb, což je ideální nástroj pro PR spousty firem. Fotografie možná nejsou tak silné, jako u jiných blogerek, ale zase recenze má skutečně propracované, dává si na nich záležet, mají přidanou hodnotu a hlavně jsou čtené.

Za těch 5 let jsme u nás v SHEANu s Karol spolupracovali hned několikrát a vždy její výstupy patřily mezi nejlepší. Je jasným důkazem toho, že počet sledujících není rozhodující

Ponořit se do světa recenzí na blogu Život podle Karol

blogerka život podle Karol

11. Mama live

Humor a vyjadřování Katy vás bude bavit, takže pokud si chcete krapet oddechnout, tak směle do toho. Katy se pohybuje v Praze, a protože je zvaná na spoustu zajímavých akcí, tak díky ní máte i fajn přehled. K tomu všemu je mámou 2 dětí, takže nechybí ani přesah do dětského světa, produktů a služeb s tím spojených.

Proč ji sledovat? Katy je držák! Její blog neustále zásobuje novými články a nutno dodat, že její komunikační tón vás bude bavit a zjistíte tak, že na sociálních sítích a blogu je potřeba psát uvolněně, odlehčeně a nehrát si na roboty.

Pobavte se u Mama live.

12. Mámou stylově

Máma, která má styl, přesně to vystihuje Alici, autorku úspěšného a čteného blogu Mámou stylově. Oblečení, doplňky, hračky pro děti, akce... všechno stylové. Bohužel tento blog je prvním z mého seznamu, který šel kvalitou dolů. Respektive nové články jsou v naprosté většině jen sponzorované příspěvky.

13. Anie Songe

Anie je takovou vílou, která opatrně vtančila do blogového světa a netrvalo to dlouho, sbírá řadu čtenářů i ocenění. Je velikou cestovatelkou, autorkou knihy Továrna na Sny a úspěšnou blogerkou. Od roku 2019 se ale postupně odmlčela a blog neaktualizuje.

14.  VintageLover

Milujete design a všechno krásné? Máte projekt, který má co do činění právě s bydlením? Pak nepřehlédněte blog VintageLover. Taková koncetrace krásy a vkusu se jen tak nevidí.

Proč ji sledovat? Na blogu najdete hlavně hodně obrázků a fotek a také věcí, které k sobě ladí. Pokud tedy máte projekt, který je založený hodně na fotkách a produktech, pak se zde můžete inspirovat.

Sledujte designový blog Vintagelover

15. Za normální holky

Projekt jako takový skončil. Respektive Christie rozjela novou podobu ve formě Magic Academy a i na sociálních sítích aktuálně stojí hlavně sama za sebe.

A co že se mi na tomto blogu tolik líbilo? Kristýna píše, cestuje, tvoří a podporuje všechny normální holky. Její blog se proslavil tím, že ukazuje věci takové, jaké skutečně jsou. Na nic si nehraje, je upřímná a silná osobnost, která se stala příkladem pro mnohé další blogerky a spoustu čtenářek. V době, kdy světem sociálních sítí vládne dokonalost, retuše a filtry, tak ona jde pravým opakem. Určitě hodnotný pohled pro všechny, kteří v práci řeší sociální sítě – doporučuji sledovat.

16. Blogerky.cz

Platforma a web, kde jste našli velkou koncentraci blogerů. Šlo převážně o ty začínající, kteří se snažili díky tomuto webu více zviditelnit, ale objevovaly se tady i větší stálice na blogerském nebi. Vše bylo provázáno s anketou Czech Blog Awards, takže i s ohledem na její fungování blog aktuálně upadá.

17. Deníček moderního fotra

Nečekejte žádnou grafickou parádu, ani stylovou prezentaci, o to více ale humoru a nadsázky. Úspěch tohoto blogu stojí na vtipných historkách autora, které už seženete i knižně vydané (pozor –⁠ nově už i zfilmované) a jednou za čas bych je doporučovala přečíst všem. Zjistíte totiž, že komunikovat na sociálních sítích je potřeba s určitou rezervou a nebrat vše příliš vážně. Lidé se chodí na sociální sítě bavit a to je dobré si uvědomovat i u firemních stránek. 

Proč ho sledovat? Jednoznačně kvůli zábavě, pobavení a neotřelým slovním formulacím.

Pobavit se u Deníčku moderního fotra.

18. Gastromapa Lukáše Hejlíka

Lukáš Hejlík patří nejen mezi známé a oblíbené herce, ale také mezi populární blogery. Tím jak hodně cestuje po republice na svá divadelní představení, tak přináší neustálou dávku inspirace a hodnocení, kde se vyplatí najíst. Doslova PR ráj pro všechny kvalitní a poctivé hoteliéry, kuchaře a vedoucí podniků.

Proč ho sledovat? Minimálně pro inspiraci, kde se dobře najíst a napít. Ale celkově pro jeho styl komunikace a neustále nové nápady v oblasti gastronomie. Neznám moc lidí, kteří by toho zvládli stíhat tolik, co Lukáš Hejlík. Což jen dokládá to, že za poslední roky vydal pár publikací, rozjel podcasty a čeho si u něj rozhodně povšimněte, tak jeho poctivých reakcí na komentáře na sítích. Investuje spoustu svého času a nebojí se konfrontací s hejtery. 

Podívat se na Gastromapu.

19. Stěhujeme se na Bali

Blogy o cestování a životě za velkou vodou jsou oblíbené. Není se čemu divit – čtenáři je často berou jako určitý únik od reality a rozptýlení. Mezi ty nejúspěšnější a nejčtenější patřil Stěhujeme se na Bali, který aktuálně najdete na sítích jako Bali Life

Pokud byste se ale přeci jen chtěli začíst do této tematiky, můžete zabrousit na novější blog Žij své Bali.

20. Brněnská máma

Relativně novější blog (první příspěvky se na blogu objevily koncem roku 2019) přináší svým čtenářům tipy na výlety, zajímavá místa, kavárny a hřiště v Brně a okolí.

U tohoto blogu je dobře vidět, že když se zaměříte na užší cílovou skupinu a dodáváte jí kvalitní a hlavně přínosný obsah, tak nepotřebujete desetitisíce sledujících a může vám (nejen) blog skvěle fungovat.

blogerka brněnská máma

21. Dárkoblog

Dalším blogem s užší specializací je Dárkoblog. Jak už samotný název napovídá, najdete tady bohatou inspiraci na dárky všeho druhu. Blog se teprve rozjíždí, ale v případě, že se mu bude jeho autorka věnovat jako doposud, tak má dobře našlápnuto.

22. BeautyTipy

Recenze, tipy, novinky. To vše s beauty tematikou. Jednodušší design, ale vzhledem k dobré práci s klíčovými slovy a celkově podrobnými články, má tento blog zajímavá čísla, která budou pravděpodobně dál růst. Zajímavé na něm je, že oproti konkurenci nepracuje se sociálními sítěmi a drží se čistě blogu.

23. Blogy, které mají styl

Výběr oblečení podle postavy a barevné typologie. Třídění šatníku, asistované nákupy a aktuální trendy v módě. Přesně o tom jsou blogy českých stylistů. Za zmínku stojí Eva Robinson a Hana Bulíčková a její Stylu naproti, které se snaží udržet blogy aktivní a nespoléhat pouze na sociální sítě.

24. Blogy o osobním rozvoji

Jestli zmínit téma blogů, které naopak v posledních letech přibývají, tak je to jednoznačně osobní rozvoj.

Příkladem může být třeba Za život krásnější. Nutno dodat, že podobné blogy fungují jako podpůrná část pro služby autorů (stejně jako to platí u předchozího bodu). Tedy hlavně koučink. Co si z toho vzít? Že nový obsah na webu potřebujete a blog je skvělou formou.

Kam míříš, blogový světe?

Někteří předpovídali konec blogů už pár let zpět, ale jak vidíte, stále se drží. Každopádně je nutné si přiznat, že trend videí, podcastů, sociálních sítí a celkového zrychlení blogerům zrovna dvakrát nepřispívá. Kdybych já sama měla predikovat vývoj v dalších měsících a letech, viděla bych to následovně:

  • Blogování o jídle má stále neomezený potenciál. Jakožto autorka foodblogu vím, že návštěvnost může stále růst (vrchol jsem zažila během covidového období) a čtenáři průběžně přibývají. 
  • Dřív bylo blogování pro drtivou většinu blogerů pouze koníčkem. To se postupně mění a měnit dál bude. Čím dál častější jsou spolupráce s firmami a určité navazování ambasadorství, díky kterému se dá blogy vylepšovat. 
  • Počet blogů navázaných na služby a prodej poroste (viz bod 24 a 25), oproti tomu klasické lifestylové blogy budou ubývat.
     

Gabriela Bartošovská

Správkyně sociálních sítí a PR specialistkaVíce o mně