Život v agentuře

6. 4. 2016 – den, kdy to všechno začalo. Na netu na mě vyskočil inzerát na pozici copywritera. Zbývalo mi pár měsíců na rodičovské, ale mladší syn už měl jistou školku, a tak mě lákalo začít pracovat. Jenže i když za mnou stál už celkem úspěšný blog, žádné větší zkušenosti přímo z oboru jsem neměla. Ale znáte to, za zkoušku nic nedáte...

11. 12. 2019 – den, kdy chystám občerstvení na rozlučku v práci před nástupem na mateřskou dovolenou. Den, kdy mi dochází, že se blíží další životní etapa a ta pracovní na nějakou dobu zase končí. Den, kdy se usmívám nad notebookem a říkám si, jestli tento článek nebude šíleně patetický. Jenže já bych za tu šanci, co jsem tehdy v roce 2016 dostala, chtěla nějak poděkovat.

Za ty roky se toho přihodilo spoustu. Ani ve snu by mě tehdy nenapadlo, co všechno se v práci naučím, kam se dostanu, jaké projekty budu spravovat, a že si jednoho dne vystřihnu i přednášku na velké konferenci. Co vše za tím stálo? Rozhodně moje pracovitost, ale zároveň také těchto 6 důvodů, díky kterým se budu do práce s radostí vracet.

shean společná fotka

Důvod č. 1: Mám 2 malé děti. To nevadí!

Vzhledem k tomu, že mám ráda upřímnost, tak jsem na pohovoru rovnou nastínila to, že mám 2 děti školkového věku. To se rovná: hrozí, že budou nemocné, budu muset občas zůstat doma, čeká mě spousta besídek a podobně. Odpověď vedoucího týmu? V pohodě, to se dá nějak udělat.

A vážně dalo! Dost často jsem si v docházce ťukla home office. Ale protože jsem svoji práci vždy v pohodě zvládala, tak s tím nebyl problém. Stejně tak dřívější odchody na všechna ta taneční a hudební vystoupení, doprovody k lékařům a další rodičovské nezbytnosti.

V tomto duchu se to nese stále. Rodiče u nás mají zelenou a rozhodně to není žádná vada na kráse! Naopak. 

Důvod č. 2: Dělej to, v čem jsi silný

První měsíce se u mě nesly v duchu psaní. Aktuality, články do poradny, newslettery... Jen okrajově sociální sítě. Tehdy ale začínal jejich velký vzestup a mě to k nim táhlo víc a víc. Chvíli to trvalo, ale za nějaký čas jsem měla schválené, že se jim budu věnovat podstatně víc. S tím, jak rostl počet projektů a hodin, stoupala i moje touha je neustále posouvat dál. A tak přišla chvíle, kdy jsme do týmu dovedli moje malé „dvojče“, druhou Gabču. Ta je tak nadaná, že mi už po pár měsících došlo, že tato sekce byla stvořená pro ni.

Já jsem tedy dala s klidem sbohem copy a plně rozjela social tým. Celou dobu mě v tom vedení podporovalo. Ať už možností chodit na školení a konference, studovat novinky a hlavně v tom, že mi věřili. 

Důvod č. 3: Stojíme za tebou

Jako u oltáře. V dobrém i zlém. A za ty roky se mi to potvrdilo hned několikrát. Třeba když jsem měla jet poprvé do Prahy na vyhlášení Czech Blog Awards. Měla jsem pochybnosti, co bych mezi tolika hvězdičkami a celebritami dělala. Ze srandy jsem řekla, že na to nemám ani pořádné šaty. A víte, co na to řekl Tom (tehdy vedoucí marketingu)? Že jestli jde jen o ty šaty, tak že mi je klidně koupí, ale že musím jet! A tak jsem jela. I bez těch šatů (chápejte, koupila jsem si je sama :-)).

Jinak těch různých anket za tu dobu bylo hned několik a celý SHEAN mě v nich vždy podporoval.

Pak přišla na řadu moje kuchařka. Zabrala mi celý rok. S korekturou mi pomáhala Evča (provozní vedoucí marketingu), a když přišel den křtu, dojel mě podržet téměř celý tým. Neberte to!

křest Gabčiny kuchařky

Důvod č. 4: Přátelský kolektiv

Není to jen o firemním teambuildingu, vánočních večírcích, charitativních akcích a dárcích. Tu nefalšovanou přátelskou atmosféru tvoří spousta malých střípků.

Když se zaseknete u kávovaru a proberete aktuální dění. Popřání dobrého rána. Mávnutí na Marťu, která se na vás vždycky usměje.  Společné cesty na oběd a hledání toho nej jídla. Nálety na cukrárnu, pekárnu i místní řeznictví. Hromadné objednávky řízků a bramborového salátu na společný páteční oběd. Zpěv našeho Ondry. Povídání o tom, co jste prožili o víkendu. Společné kino, i když film stál za nic... 

Tohle všechno se může zdát jako maličkost, ale je to mnohem víc!

 

Důvod č. 5: Evča 

Každý by si tu zasloužil svůj prostor, ale obávám se, že by to pak nikdo nedočetl do konce. I proto jsem vybrala Evču, která se mnou byla od samotného začátku. To ona mi odepsala na můj životopis. Byla u pohovoru, provedla mě firmou, se všemi seznámila a postarala se o to, abych se v práci cítila dobře už od prvních minut.

Osud a naše podobné povahy tomu chtěly, aby se z nás staly nejen kolegyně, ale také kamarádky. Aby vám to nepřišlo přehnaně nadupané hormony těhotné ženy v 31. týdnu, tak to zkrátím. Ale hodí se napsat, že znám jen málo lidí, jako je právě Evča. Neuvěřitelný dříč, tvář celého marketingu, opora, kterou potřebujete, člověk, který se nebojí říct svůj názor a holka, která ví v týmu o všem. Takže si ji předcházejte. :-)

Důvod č. 6: Spolupráce napříč týmy

Uznávám, že samotáře to neohromí, ale všichni ostatní to ocení. V SHEANu totiž funguje hned několik týmů a v každém z nich se ukrývá neuvěřitelné množství zkušeností a vědomostí. Není to žádné plácání po ramenech. Skutečně nám v práci sedí nadaní lidé, kteří ve svém oboru mají co říct. A vy, když budete chtít, tak se od nich můžete učit. Ať už na společných rozvojových snídaních, nebo při spolupráci na společných projektech. 

Dočetli jste až sem? Toho si vážím! Ráda bych totiž ještě přidala něco jako vzkaz budoucím generacím, v tomto případě budoucím zaměstnancům. Každý z nás od práce očekává něco jiného. Někdo se spokojí s tím, že mu zaplatí složenky a dovolenou. Já chci víc. Chci, aby mě práce bavila, abych se tam těšila, cítila se v kolektivu dobře a věděla, že si toho, co dělám, někdo váží. Moc dobře ale vím, že to rozhodně nepřijde samo. I vy se musíte snažit, firmě něco "přinést" a nezneužívat určité volnosti. Věřím, že pak budete stejně spokojení, jako jsem byla celou tu dobu já.

Můj milý SHEANe, vy všichni, kdo za ním stojíte, díky!

P.S. Tome, Marti, Miloši, pokračujte ve vedení firmy jako doposud. Protože to má smysl a děláte to dobře!

Gabriela Bartošovská

Správkyně sociálních sítí a PR specialistkaVíce o mně