Zajímavé články

Všichni máme své oblíbené Youtubery, jejichž obsah hltáme hojně a rádi. Průměrné video trvá cca 8–15 minut. Napadlo vás ale někdy, kolik práce stojí za tak krátkým videem? Pojďte se mnou dnes nakouknout do zákulisí tvorby – spolu si totiž zkusíme na jeden den tu práci Youtubera, o které většina teenagerů sní ve dne, i v noci.

Asi všichni se shodneme na tom, že dobrý nápad na video je klíčem k úspěchu. První, co mě tedy čeká bude malý brainstorming u Youtube s kusem papíru. Co na české youtubové scéně chybí? Jakou cílovou skupinu chci zasáhnout? Už tento krok není radno podceňovat a tak jím strávím zhruba 1,5 až 2 hodiny čistého času. Pokud se do tohoto experimentu pustíte se mnou, musíte se připravit na to, že vám v průběhu tého práce zmizí z bytu v průměru tak jeden hrnek instantní kávy a krapet nervů, když zjistíte, že vše, co vás napadne už někdo někdy natočil.

Fajn! Základní myšlenku mám a hurá na přípravu – nachystám si všechny potřebné věci pro video (tedy výrobky, se kterými budu pracovat). Docela jednoduché, co myslíte? Teď už to přece jenom natočím...to půjde jako po másle, což...

Zákulisí Youtube videa

Co tam mám vlastně použít za světlo? Ring light? Beauty dish? A jaké ISO si nastavím? Myslím, že tenhle úhel pro mě funguje, ale asi bude lepší ten vinyl vyměnit za tmavý papír. Co si o tom myslíš, lásko? Nejsem tam moc tlustá?

Točíme 20 minut, v tom si ale uvědomím, že moje věrná zrcadlovka po 10 minutách přestala natáčet, a tak můžu začít znovu. Dobře, to přece není problém – jen zkusím sebrat všechen elán znovu a zkusím ho prostě napodobit do druhé verze videa. Jak jsem jenom tenhle krok původně komentovala?

Jestli si myslíte, že tohle už je na krátké video dost práce, doporučuju se připoutat, ne-li rovnou přikurtovat k židli – naše jízda totiž ještě nekončí. Právě naopak, jsme v polovině.

Jdu si vyexportovat všechny 10 minutové kousky do počítače. Jak zaplním tu hodinku exportu? Jako obrovský foodie hlasuju pro svačinku.

Zákulisí Youtube videa

Tak jo, čas na stříhání...moment...proč jsem na čtvrtce videa rozostřená?! A proč je ta barva tak vybledlá? Fajn, však přidáme. Ale kolik je vlastně trochu barvy? Ne moc, abych neměla žluté zuby, ale ne moc málo, abych nevypadala jako z vápenky. Však cajk.

Hotovo? Super, teď už to jenom hodit na Youtube. Napíšu poutavý popisek a zpropaguju nové video – NO BIGGIE.

Od začátku procesu uplynulo už cca 8 hodin práce a je to větší kumšt, než jsem čekala. Jo Youtuber, ten tvrdý chleba má.