Zajímavé články
Google se spojil s Udacity a vznikly z toho nejrůznější kurzy. Třeba ten, který vybrané zájemce provedl základy HTML, CSS a JavaScriptu.

Stipendium od Googlu a lekce z Udacity 

Google ve spolupráci se společností Udacity vytvořil na podzim 2017 pro občany Evropské unie, Ruska, Egypta nebo Izraele příležitost, kdy se mohli zájemci naučit základy HTML, CSS a JavaScriptu. A následně proniknout tak do tajů kódeřiny a programování. Udacity na svých stránkách nabízí právě řadu kurzů ze světa marketingu, kódování, programování nebo virtuální reality. A pro návštěníky má v zásobě kurzy zdarma i takzvané Nanodegree kurzy, které jsou zpoplatněny a jak to už bývá, člověku nabídnou víc. A navíc za ně účastník dostane certifikát.

Zájemci o Google Developer Scholarship měli na výběr, zda se chtějí naučit něco o webovém vývoji nebo vývoji pro android. Do každého programu se mohlo dostat 30 tisíc lidí s tím, že se ještě dělili na ty, kteří už zkušenosti mají a na úplné začátečníky, pro které bylo 20 tisíc míst. Po absolvování tříměsíčního online kurzu se pak organizátoři rozhodli, kdo postoupí dál. A to na základě přispívání do diskuzí, řešení problémů s dalšími účastníky a celkové rychlosti při vypracování úkolů. A postup dál znamenal získání přístup k dalším videokurzům. Na rozdíl od těch prvních, teď už to byly Nanodegree kurzy. Z původních dvaceti tisíc pro webový vývoj vybrali dva tisíce vyvolených a pro android tisícovku z původních deseti tisíců. A ti získali přístupy k videům zdarma.

google developer scholarship

Prvním krokem ke stipendiu bylo ale vyplnění krátkého dotazníku o dosavadních zkušenostech a motivaci. A z těch všech přihlášek pak vybrali organizátoři "jen" hrstku vybraných. Celkové počty nikde nezveřejnili, ale dvacet tisíc z celé Evropy je opravdu jen hrstka, tak můžeme doufat, že se přihlásila velká řádka kandidátů. Přece jen v tomhle směru se pohybuje dost lidí a to nemluvě o úplných lajcích. Třeba o copywriterech jako jsem já. A tak mě výběr potěšil.

 
google scholarship

Co kurzy člověku dají aneb Když copywriter kóduje

Člověk má tři měsíce přístup k videím, ke kterým se ale může dostat zdarma každý. Tady je ale ta motivace, že vás pak vyberou k dalšímu "studiu" těch placených kurzů. To, že se k videím dostanu asi i jinak, jsem zjistila až na konci kurzu. A to je možná dobře.

Asi první třetina kurzu se zabývala HTML a CSS, což bylo fajn, protože jsem o tom už nějaké povědomí měla. A zbytek patřil JavaScriptu a jQuery. Tam už to bylo horší. Skoro ke každému videu ale organizátoři připravili praktický úkol, díky kterému člověk pochopí principy fungování JavaScriptu. Není tak ze mě po skončení kurzu ani kodér ani programátor, ale už vím, že všechny výtvory na webu nejsou (černá) magie, že je to spíš logika a trochu taky matika. A vím, jak může vzniknout webová stránka a taky si ji dokážu upravit.

Z někoho se ale kodér může díky kurzu klidně stát. Stačí, když bude pořádně makat během kurzu a prohlubovat si znalosti i jinak. Kromě toho, že už vše nepřisuzuji magii a jednorožcům, jsem si oprášila technickou angličtinu. A to je pro absolventa humanitních oborů, kde se jedná především o eseje a sociologické výzkumy, užitečné.

Vzhledem k tomu, že v zimě 2018 spustil Google velmi podobný program pro Spojené státy, určitě se zase brzy vrátí do Evropy. Buď stejná příležitost nebo podobná.