Zajímavé články

Popřát rodině, známým, kolegům či firemním partnerům k Vánocům a do nového roku je slušnost. Jenže když správně netrefíte malá a velká písmena, může z toho být pěkný trapas. S naším vánočním tahákem ale letos vyšvihnete vánoční a novoroční přání tak, jak se sluší a patří. 

Vánoce

Před rokem 1993 se dle pravidel psaly vícedenní svátky s malým písmenem, tedy byla správná varianta vánoce. Dnes už ale platí nová pravidla českého pravopisu a Vánoce jsou, stejně jako třeba Velikonoce, vždycky s velkým písmenem.

A kdyby jste si nebyli jistí, jak se Vánoce skloňují, pojďme si zopakovat pády:

  • 1. pád Vánoce,
  • 2. pád bez Vánoc,
  • 3. pád k Vánocům,
  • 4. pád Vánoce,
  • 6. pád o Vánocích,
  • 7. pád s Vánoci i s Vánocemi

vánoční 

Pokud se jedná o přídavné jméno (a není-li na začátku věty), píšeme je s malým písmenem. Správně je tedy: vánoční přání, vánoční dárek, vánoční koleda nebo vánoční nálada. 

jak správně napsat vánoční přání

Štědrý den

Jde o název dne, proto bude velké Š na začátku: Od roku 1990 je Štědrý den státní svátek. 

Ježíšek i ježíšek 

Slovo Ježíšek píšeme s velkým písmenem, máme-li na mysli malé miminko v jesličkách. Například když mluvíme o tom, že se Ježíšek narodil v Betlémě v jesličkách na slámě. Pokud slovo používáme metonymicky ve smyslu dárků, pak je píšeme s malým písmenem. Měl jsi letos pěkného ježíška (nadílku dárků)?

Silvestr i silvestr

I tady jsou možné obě varianty a jejich správnost závisí na kontextu. Poslední den v roce má svátek Silvetr. Velké písmeno tedy píšeme vždycky ve významu křestního jména. Pokud jako silvestr označujeme metonymicky zábavu, která na konci roku probíhá, používáme malé písmeno. 

Nový rok i nový rok 

U přání do nového roku by se, při poctivém učitelském opravování, každoročně zaručeně červenalo každé druhé přání. Popřejete-li totiž někomu hodně štěstí do Nového roku, přejete mu štěstí pouze na 1. leden. A to (zřejmě) nechcete.

Velké N se v tomto sousloví píše pouze tehdy, myslíte-li první den nového roku, který je v kalendáři zapsán jako Nový rok. Pokud chcete popřát na dalších 365 dní, správně je přání do nového roku

jak se správně píše nový rok

Vám, nebo vám? 

Při psaní vánočních přání se většinou nevyhnete ani osobním zájmenům. Oslovujete-li větší počet lidí (na sociálních sítích, přání do firmy pro více lidí nebo pro celou rodinu), zpravidla se používá zájmeno vy, vás, vám s malým písmenem.

Naopak vykáte-li tímto zájmenem konkrétnímu člověku (přání v e-mailu, pro jednoho adresáta), zpravidla používáme Vy, Vám, Vás. Velké písmeno platí i pro tykání (Přeji Ti hezké Vánoce). 

Pokud potřebujete mít náš vánoční tahák po ruce, stáhněte si pravidla pro psaní vánočního a novoročního přání v přehledné grafice

vánoční tahák

Netroufáte-li si sami na přípravu firemního vánočního přání, nabízíme jeho textové i grafické zpracování. 

Iveta Borková

Copywriterka a PR specialistkaVíce o mně