Zajímavé články

Aktualizováno: 12. 4. 2023

Co dělat, když zjistíte, že na Instagramu sledujete účty, které neznáte a jejich sledování jste nepotvrdili? A jak jsou na tom aktuálně sociální sítě s bezpečností?

Proč sleduji na Instagramu účet, který jsem nevybral/a?

Možná jste se s tím setkali sami nebo vaši známí. Při prohlížení nových fotek na Instagramu objevíte několik neznámých tváří. Při bližším zkoumání profilu zjistíte, že tyto profily jste ke sledování nevybrali a nevíte, o koho se jedná. To se může stát z různých důvodů. Někdo se vám naboural do účtu nebo jste právě automatické sledování na Instagramu povolili nějaké aplikaci třetích stran.

Jak poznám, že opravdu sleduji nežádoucí účty?

Možná si jen nepamatujete, že jste odklikli sledování určitých účtů. Jak to poznat? Jednoduše se ráno podívejte, kolik sledujete účtů. Číslo zkontrolujte večer nebo druhý den. Pokud narostlo, zřejmě automaticky sledujete další a další profily. Nebo rovnou přejděte do nastavení svého účtu, ale přes webový prohlížeč tak, jak popisujeme níže.

Jak automaticky přestat sledovat účty na Instagramu?

Jako první si změňte heslo. Najdete ho v nastavení profilu a následně vyberete možnost „Změnit heslo“.

změna hesla na instagramu zabezpečení

Zároveň nezapomínejte na dvoufázové ověření! Toto je dnes alfa a omega pro zachování bezpečnosti na sociálních sítích. Možná se budete divit, ale účty se kradou dnes a denně. Zároveň upozorňujeme na to, že nestačí mít nastavené ověření pouze pomocí SMS kódu, ale doporučujeme využít některou z autentizačních aplikací.

Nastavení → Soukromí a zabezpečení → Dvoufázové ověření → Upravit nastavení dvoufázového ověření. Plus doporučujeme stáhnout si také záložní kódy.

instagram nastavení zabezpečení

Následně upravte povolení, které jste historicky udělili třetím stranám. Opakujeme, že na svůj instagramový profil se musíte přihlásit přes webový prohlížeč, nikoliv přes mobilní aplikaci. Klikněte na možnost „Upravit profil“ a zvolte „Aplikace a weby“ a zrušte přístupy, které nechcete zachovat.

nastavení bezpečného instagramového účtu

Bezpečnost na sociálních sítích

S tím, jak jednotlivé sociální sítě rostou a těší se oblibě, roste úměrně také riziko jejich zneužití a stejně tak dalších kybernetických hrozeb. V březnu 2023 proletělo online světem varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), které zmiňuje rizika spočívající v instalaci a používání aplikace TikTok na zařízeních přistupujících k informačním a komunikačním systémům kritické informační infrastruktury, informačním systémům základní služby a významným informačním systémům.

K vydání tohoto varování vedla NÚKIB kombinace vlastních poznatků a zjištění spolu s informacemi od partnerů. Obava z možných bezpečnostních hrozeb vyplývá především z množství shromažďovaných dat o uživatelích a způsobu, jakým jsou sbírána, nakládání s nimi a v neposlední řadě také z právního a politického prostředí Čínské lidové republiky, jejímuž právnímu prostředí je podřízena společnost ByteDance, která vyvinula a provozuje sociální platformu TikTok.

I když je tedy aktuálně TikTok jako hlavní strašák, je potřeba vědět, že stejné hrozby přináší také další aplikace. Konkrétně Instagram v některých ohledech dopadl ještě hůře. Takže jestli se těchto aplikací nechcete vzdát, buďte obezřetní a pamatujte alespoň na základní pravidla bezpečného chování na sociálních sítích.

5 tipů, jak si chránit sociální sítě

Každá sociální síť s sebou nese určitou míru rizika. To my jako uživatelé bohužel nijak neovlivníme. Co ale ovlivnit můžeme, je to, jak se na sociálních sítích chováme, a které aplikace používáme.

  • Pamatujte si, že aplikace typu Instagram a TikTok bezpečnost nijak extra neřeší a při jejich instalování odkliknete povolení, k čemu všemu mají ve vašem mobilu přístup. 
  • Sociálním sítím nikdy nedávejte přístup ke kontaktům v telefonu ani k vašemu e-mailovému účtu.
  • Nastavte si silná hesla pro každou síť jinou a pravidelně je měňte.
  • Nastavte si dvoufázové ověření.
  • Na sociální sítě nepatří důvěrné informace a osobní údaje. To platí např. i pro posílání hesel přes zprávy.

Zdroj: https://www.nukib.cz/
 

Gabriela Bartošovská

Správkyně sociálních sítí a PR specialistkaVíce o mně